Het leer van Kurashi: duurzaam en ecologisch verantwoord

Met Kurashi wil ik bijdragen aan bewuster en duurzamer leven en consumeren. Daarom kies ik voor het werken met plantaardig gelooid leer, dit wordt ook wel eco-leer genoemd. Dit leer heeft verreweg de minste impact op ons milieu, aan het einde van de levensduur is het zelfs een composteerbaar product. Bij plantaardig looien wordt alleen gebruik gemaakt van water en looistoffen (tannines) van plantaardige oorsprong (schors, vruchten, blad, wortel). Dit is een methode van leer maken die al eeuwenlang zo wordt toegepast. Plantaardig looien is een tijdrovend proces dat zo'n 6-8 weken duurt i.p.v. enkele dagen, hierdoor is dit leer gemiddeld duurder dan chemisch gelooid leer. Omdat bij plantaardig looien geen gebruik wordt gemaakt van chroom en andere schadelijke chemicaliën is dit leer ook zeer geschikt voor mensen met een allergie.

In Italië heb ik een mooi familiebedrijf gevonden. Deze looierij besloot in de jaren 1960 traditioneel plantaardig te blijven looien, dit ging dwars tegen de tijdgeest in van meer en sneller produceren. Zij kozen ervoor de traditie en de kennis te behouden vanuit de overtuiging dat dit uiteindelijk de beste keuze voor onze natuur en leefomgeving zou zijn. Deze Italiaanse looierij levert het prachtige Vacchetta leer van Kurashi. Dit is een leertype dat tijdens het gebruik een prachtig patina ontwikkelt, het wordt in de loop der jaren hierdoor alleen maar mooier.

In Duitsland vond ik looierijen die op zoek zijn gegaan naar moderne manieren van plantaardig looien, zij looien bijvoorbeeld met de looistoffen uit rabarberplanten of tarapeulen. Deze looierijen leveren het zachte en soepele nappaleer van Kurashi.

 

Wil je meer lezen over tannines en plantaardig leerlooien, kijk dan eens op: https://www.tannins.org/the-vegetable-tanning-process/

De voering van Kurashi

De voering van een tas is naar keuze biologisch naturel linnen of biologisch katoen. Ook hier kiest Kurashi voor kwaliteit met een zo'n klein mogelijke impact op het milieu. 

Het linnen is afkomstig van de oudste linnenweverij in Oostenrijk (anno 1832). Zij weven van biologisch geteeld vlas uit o.a. Nederland (en België en Frankrijk) mooie naturelle stoffen. Wil je meer kleur aan de binnenkant van je tas dan kun je ook kiezen voor een biologisch katoenen voering.

Biologisch linnen voering
biologisch katoenen voering

Bij modellen van het stugge tuigleer (bijv. rugtas 'Nagano') zijn deze voeringen niet geschikt en kies ik voor 'pigskin'. Dit is een suède-achtige leersoort waarvan ik nog geen goed plantaardig gelooid alternatief heb gevonden, dit is een concessie die ik doe bij de combinatie tuigleer en voering. Het leer en de stoffen van Kurashi hebben de volgende keurmerken: