Topkwaliteit Europees leder, duurzaam en ecologisch verantwoord

Met Kurashi wil ik bijdragen aan bewuster en duurzamer leven en consumeren. Daarom kies ik voor het werken met plantaardig gelooid leer, dit wordt ook wel eco-leer genoemd. Dit leer heeft verreweg de minste impact op ons milieu. Bij plantaardig looien wordt alleen gebruik gemaakt van water en looistoffen (tannines) van plantaardige oorsprong (schors, vruchten, blad, wortel). Dit is een methode van leer maken die al eeuwenlang zo wordt toegepast. Plantaardig looien is een tijdrovend proces dat zo'n 6-8 weken duurt i.p.v. enkele dagen, hierdoor is dit leer gemiddeld duurder dan chemisch gelooid leer. Omdat bij plantaardig looien geen gebruik wordt gemaakt van chroom en andere schadelijke chemicaliën is dit leer ook zeer geschikt voor mensen met een allergie.


'Buy less, buy better', koop een Kurashi!


Een Kurashi koop je voor het leven. Het leer, het stiksel, de constructie, de fournituren het is allemaal van een zodanige kwaliteit dat het een leven lang mee kan gaan. Op stiksel en constructie heb je dan ook een levenslange garantie. 

Italiaans traditioneel gelooid Vacchetta leder

In Italië heb ik een prachtig Toscaans familiebedrijf gevonden. Deze looierij besloot in de jaren 1960 traditioneel plantaardig te blijven looien in eikenhouten vaten met een mix van looistoffen uit schors, vrucht, blad en wortel van o.a. kastanje en mimosa. Dit ging dwars tegen de tijdgeest in van meer en sneller produceren. Zij kozen ervoor de traditie en de kennis te behouden vanuit de overtuiging dat dit uiteindelijk de beste keuze voor onze natuur en leefomgeving zou zijn. Deze Italiaanse looierij levert het mooie en befaamde Vacchetta leder van Kurashi. Dit is een leertype dat tijdens het gebruik een prachtig patina ontwikkelt, het wordt in de loop der jaren alleen maar mooier en levendiger. Vacchetta wordt o.a. ook door Louis Vuitton gebruikt vanwege de prachtige kwaliteiten van dit leer.

Deze Italiaanse looierij is aangesloten bij Consorzio Pelle al Vegetale, een keurmerk voorbehouden aan  traditioneel plantaardig looiende bedrijven uit Toscane. Hun 'sustainability manifesto' is hier te vinden.

Duits plantaardig gelooid tuigleer en nappaleder

Zowel het zachte en soepele nappaleder als het stevige tuigleer van Kurashi wordt door Duitse looierijen geproduceerd. Deze looierijen werken met plantaardige looistoffen (o.a. tarapeulen en rabarber) en gaan daarbij heel bewust en spaarzaam om met energie. Ze gebruiken uitsluitend groene energie en de transportafstanden zijn klein. De huiden voor het leer komen van slachterijen uit de omgeving van de looierij. Afvalwater zuiveren ze zelf en gebruiken ze opnieuw. Zowel de looi- als verfstoffen zijn chroomvrij zodat ook dit leer (net als het Vacchetta-leer) uitermate geschikt is voor mensen met een allergie. Deze Duitse looierijen hebben het keurmerk van IVN Naturleder. Hun richtlijnen zijn hier te vinden.

Wil je meer lezen over tannines en plantaardig leerlooien, kijk dan eens op: https://www.tannins.org/the-vegetable-tanning-process/