Topkwaliteit Europees leer, duurzaam en ecologisch verantwoord

Met Kurashi wil ik bijdragen aan bewuster en duurzamer leven en consumeren. Daarom kies ik voor het werken met plantaardig gelooid leer, dit wordt ook wel eco-leer genoemd. Dit leer heeft verreweg de minste impact op ons milieu. Bij plantaardig looien wordt alleen gebruik gemaakt van water en looistoffen (tannines) van plantaardige oorsprong (schors, vruchten, blad, wortel). Dit is een methode van leer maken die al eeuwenlang zo wordt toegepast. Plantaardig looien is een tijdrovend proces dat zo'n 6-8 weken duurt i.p.v. enkele dagen, hierdoor is dit leer gemiddeld duurder dan chemisch gelooid leer. Omdat bij plantaardig looien geen gebruik wordt gemaakt van chroom en/of andere metalen is dit leer ook zeer geschikt voor mensen met een allergie.


'Buy less, buy better', koop een Kurashi!


Een Kurashi koop je voor het leven. Het leer, het stiksel, de constructie, de fournituren het is allemaal van een zodanige kwaliteit dat het een leven lang mee kan gaan. Op stiksel en constructie heb je dan ook een levenslange garantie. 

Frans plantaardig gelooid Geitenleer

Sinds 1903 produceert deze looierij in Frankrijk met overtuiging het meest prachtige plantaardig gelooide geitenleer (chroom- en metaal-vrij). Vanaf de jaren '80 zijn ze over de hele wereld beroemd vanwege de benoeming tot 'Premier chevrier de France/the best goatleather processor in France'. Vele luxe tassenmerken, onafhankelijke designers, ambachtelijk tassenmakers en boekbinders wereldwijd gebruiken dit leer. Het leuke en aantrekkelijke van dit leer is dat het in zoveel kleuren verkrijgbaar is en dat het zulke mooie eigenschappen heeft. Het is in drie varianten (Liégée Main, Corysande en Sully) verkrijgbaar met ieder een geheel eigen uitstraling.

De Corysande is van Afrikaanse geiten, deze huid heeft door het klimaat met veel zon een geheel andere structuur dan de Indo-Europese geiten en dat is te zien in het leer. Dit type heeft lijnen in de huid, zoals wij mensen ook lijnen/rimpels hebben. Dit is het meest bijzondere geitenleer. Het heeft een prachtige glans en een mooie luxe uitstraling. 

De Sully huid wordt speciaal bewerkt met de hand. Dit proces heet 'boarden' dat wil zeggen dat de huid met een houten 'plankje' met de hand op een bepaalde manier wordt bewerkt waardoor de nerf een specifieke structuur krijgt (de 'korrel' wordt versterkt), dit is uniek voor dit leertype. Van de drie soorten is Sully het meest 'egaal' van kleur, de huidvariaties zijn niet/nauwelijks zichtbaar.

De Liégée Main heeft een wat zachtere 'touch' dan de Sully en de variaties in de huid zijn meer zichtbaar door de aniline afwerking. Dit geeft het leer een meer rustieke uitstraling dan de Sully. De huid is niet bewerkt met 'boarden', de nerf/korrel is goed in zijn natuurlijke vorm te zien.

Alle drie de soorten zijn zeer kras-bestendig. De Sully variant heeft daarbij een kleurvastheid van 5/5 en is ook vrijwel ongevoelig voor regen. Vanwege al deze unieke eigenschappen en het bijzondere productieproces, dat uit zo'n 24 stappen in 4 weken tijd bestaat, is geitenleer een kostbare keuze maar gegarandeerd een bijzondere keuze.

Chèvre Corysande

Chèvre Sully

Chèvre Liégée Main

Italiaans traditioneel gelooid Vacchetta leder

In Italië heb ik een prachtig Toscaans familiebedrijf gevonden. Deze looierij besloot in de jaren 1960 traditioneel plantaardig te blijven looien in eikenhouten vaten met een mix van looistoffen uit schors, vrucht, blad en wortel van o.a. kastanje en mimosa. Dit ging dwars tegen de tijdgeest in van meer en sneller produceren. Zij kozen ervoor de traditie en de kennis te behouden vanuit de overtuiging dat dit uiteindelijk de beste keuze voor onze natuur en leefomgeving zou zijn. Deze Italiaanse looierij levert het mooie en befaamde Vacchetta leder van Kurashi. Dit is een leertype dat leeft, de huidlijnen en evt. littekentjes zijn duidelijk zichtbaar. Dit leer heeft een open structuur en is daardoor gevoeliger voor invloeden van buitenaf, het is met een goede spray wel redelijk goed te beschermen tegen regen. Tijdens het gebruik ontwikkelt het een prachtig patina, in de loop der jaren wordt het steeds mooier en levendiger.

Deze Italiaanse looierij is aangesloten bij Consorzio Pelle al Vegetale, een keurmerk voorbehouden aan  traditioneel plantaardig looiende bedrijven uit Toscane. Hun 'sustainability manifesto' is hier te vinden.

Vacchetta Nero

Vacchetta Regimente

Vacchetta Mocca

Vacchetta Tabacco origineel

Vacchetta Tabacco met patina van 1 jaar gebruik

Duits plantaardig gelooid nappaleer en tuigleer

Zowel het zachte en soepele nappaleder als het stevige tuigleer van Kurashi wordt door Duitse looierijen geproduceerd. Deze looierijen werken met plantaardige looistoffen (o.a. tarapeulen) en gaan daarbij heel bewust en spaarzaam om met energie. Ze gebruiken uitsluitend groene energie en de transportafstanden zijn klein. De huiden voor het leer komen van slachterijen uit de omgeving van de looierij. Afvalwater zuiveren ze zelf en gebruiken ze opnieuw. Zowel de looi- als verfstoffen zijn chroomvrij/metaalvrij zodat ook dit leer (net als het Vacchetta-leer) uitermate geschikt is voor mensen met een allergie. Deze Duitse looierijen hebben het keurmerk van IVN Naturleder. Hun richtlijnen zijn hier te vinden.

Soepel nappaleer

Soepel nappaleer

Soepel nappaleer

Stug tuigleer 

Stug tuigleerWil je meer lezen over tannines en plantaardig leerlooien, kijk dan eens op: https://www.tannins.org/the-vegetable-tanning-process/