'Kurashi betekent in het Papiaments 'moed' en in het Japans 'rustig, kalm leven'. Kiezen voor duurzaamheid vergt moed en iets waardevols maken kan alleen met kalmte en aandacht, ziedaar Kurashi!'

Kurashi en duurzaamheid

Vanuit de wens op een duurzame manier tijdloze mooie tassen en accessoires te maken ben ik, Ilona Prins, met Kurashi Design gestart.

Op zoek naar  het perfecte leer ben ik uitgekomen bij een prachtig Italiaans familiebedrijf in Toscane, van oudsher de plek voor kwalitatief hoogstaand leer. Het oude ambacht van plantaardig looien hebben zij vanuit overtuiging altijd in ere gehouden uit respect voor de natuur en het milieu. Dwars tegen de tijdgeest in zijn zij in de jaren 1960 trouw gebleven aan wat goed voelde, werken met plantaardige looistoffen, een langzaam proces, in plaats van het snelle chemisch looien met zeer vervuilende stoffen als chroom en andere zware metalen. De Duitse looierijen waar ik mee werk hebben de plantaardige looiwijze opnieuw ontdekt en doorontwikkeld, waardoor zij in staat zijn een prachtig soepel nappaleer in vele kleuren te produceren. Dit leer is zo zacht en zo mooi van uitstraling en past bij de modellen die vragen om een soepele plooiing van het leer.

Het Italiaans Vacchetta leer is heel karakteristiek, je ziet, voelt en ruikt direct dat je met een kwaliteitsproduct te maken hebt. De luxe uitstraling van dit leer, een uitstraling die met de jaren alleen maar mooier en mooier wordt past fantastisch bij wat ik voor ogen heb bij mijn ontwerpen. Een tijdloze charme, een tas, een accessoire niet gemaakt voor één seizoen, maar voor minstens een deel van je leven. Een product waar je jarenlang van kunt genieten, dat is het doel. Ik sluit me hier aan bij de idee van 'slow fashion', minder kopen van betere kwaliteit om onze weggooicultuur langzamerhand een andere richting op te duwen. 

Kurashi betekent in het Papiaments 'moed' en in het Japans 'rustig, kalm leven'.  Kiezen voor duurzaamheid, een eigen bedrijf starten vergt moed en iets waardevols maken kan alleen met kalmte en aandacht, ziedaar Kurashi!


'Take it slow' - Kurashi en manier van werken

Geen naaimachine, alles met de hand, dat is wat een Kurashi kenmerkt! Het werken met de ambachtelijke zadelmakerssteek zorgt ook voor een duurzaam stiksel dat niet snel zal slijten, daarom een levenslange garantie op de constructie van de tas!

De eenvoud van het werken met naald en draad, het werken met mijn handen in plaats van met een machine, geeft rust en voldoening. Het leer waarmee ik werk en de tassen die ik maak stralen eenzelfde eenvoud en rust uit.

Om overproductie te voorkomen maak ik alleen wat wordt gevraagd, dat betekent dat de wachttijd soms wat langer kan zijn, bij een bestelling wordt je hiervan op de hoogte gehouden.

Ilona Prins