Waarom plantaardig gelooid eco-leer?

Plantaardig gelooid leer, ook wel eco-leer genoemd, is een ecologisch verantwoorde keuze. De leerindustrie staat in de top 10 van wereldwijd meest vervuilende industrieën; 85 tot 90% van al het leer wereldwijd is met behulp van chroom gelooid. Chroom is zowel slecht voor het milieu als voor de gezondheid van de mensen die er mee werken.

Plantaardig looien is een eeuwenoude techniek en bestond dus al lang voordat het chemisch looien in de 19e eeuw werd uitgevonden. Voor plantaardig looien worden delen van planten en bomen gebruikt (wortels/vruchten/blad/schors). De huid wordt door de looistoffen omgezet naar duurzaam leer. Het plantaardig looiproces is veel arbeidsintensiever en duurt veel langer dan het chemisch looien van huiden; het kan tot enkele maanden in beslag nemen, mede hierdoor is dit leer duurder dan chroom-gelooid leer. 

Plantaardig gelooid leer 'leeft', iedere huid is uniek. Littekentjes, huidplooien e.d. blijven zichtbaar; het oppervlak is niet geëgaliseerd daardoor krijgt iedere tas haar eigen unieke karakter. Het leer waar ik mee werk komt van zeer innovatieve Duitse looierijen die vanuit overtuiging uitsluitend plantaardig looien. Om de ecologische voetprint zo klein mogelijk te houden zijn de huiden ook afkomstig uit Duitsland, de transportafstanden zijn zodoende klein.